Att tänka på inför valet av husmodell

Har man bestämt sig för att bli husägare så har man en spännande resa framför sig. Såklart kan det vara tufft vid vissa stunder, speciellt under själva bygget av huset, men det är viktigt att ha kul och njuta av det som man lyckats åstadkomma – ett eget hus! När man skall välja så finns det en rad olika husmodeller att fundera på. Nedan följer några tips gällande vad man bör tänka på inför valet av husmodell.

Bestäm vilken typ av husmodell som passar din tomt

Beroende på vart man kommer att bo så kan själva tomten vara avgörande för den typ av planlösning som bäst passar din familj. Husmodeller som är enplans lösningar kommer automatiskt att ta upp mer plats av tomten än ett hus som är delat på flera våningar. Detta bör man fundera på om man har en begränsad tomt och kanske samtidigt vill få plats med mer saker än bara själva huset.

Förstå vilka för och nackdelar som finns med den valda husmodellen

Det finns inte en perfekt husmodell. Det kommer alltid att finnas för och nackdelar och man måste bestämma vilka prioriteringar som man har och vad man faktiskt kan lära sig att leva med eller utan. Ett stort vardagsrumsfönster som tar upp en hel vägg släpper antagligen in ett vackert naturligt ljus men kan också leda till att din räkning för energi och uppvärmning blir högre. Väg alltid för- och nackdelar när det är dags att välja rätt husmodell.

Ta ditt beslut baserat på modellen och inte själva finishen

När du väljer en husmodell ska du basera ditt beslut på hur hemmet känns funktionellt för dina dagliga aktiviteter. Bli inte upphetsad av de vackra golven, bänkskivorna eller apparater i modell hemmet, utan föreställ dig hemmet i ett “avskalat” tillstånd och skapa din åsikt baserat på detta. Alla detaljer så som golv, tapeter, möbler med mera är sådant som man väljer utifrån den modell som byggs.