Tips inför nytt husbygge

Att bygga ett hus behöver inte vara en tuff process. Att gå in i processen med en klar och tydlig plan kan rädda dig från många problem längst med vägen. Här är tre bra tips som man bör följa.

1. Färdigställ planen för bygget innan processen drar igång

Planering är den viktigaste delen av byggprocessen. Se till att du noggrant planerar detaljerna i ditt hus. Vilken riktning bör huset ha på tomten? Hur skall rummens layout vara och hur skapar man bäst flöde? Vilken typ av belysning kommer du att använda, och hur många kraftpunkter kommer du att installera (tips: du behöver alltid mer än du tror)?

Det finns ett antal användbara verktyg för att planera utformningen av ditt hem. Flera olika hemsidor kan vara till stor hjälp för att skapa husets planlösning. Du vill också börja hålla reda på designidéer som inspirerar dig och som du vill utveckla i hemmet.

2. Budgetera mer än du förväntar dig

Oavsett hur mycket du tror att byggprocessen sannolikt kommer att kosta, så är det troligt att det kommer att kosta mer. Det kan finnas ett antal objekt som inte ingår i den uppskattning som byggentreprenören ger dig. Till exempel kommer din byggare osannolikt att inkludera kostnader som el- och gasmätare, dörrar och fönsterhöljen. Föremål för landskapsarkitektur, staket och grindar, däck och brevlådor kanske inte ingår i budgeteringen. Dessa kallas efterbehandlingskostnader och kan hamna på en så stor summa som upp till 15-25% av din budget.

Förutom tillägg som du kanske inte har övervägt måste du budgetera för oförutsedda händelser. Till exempel kanske du vill ha lyxen att ändra dig om något av materialet inte matchar dina förväntningar.

3. Välj rätt byggmästare

Detta kan vara en av de viktigaste besluten du fattar inför ditt husbygge. Vilken leverantör och byggentreprenör du väljer, kommer du att arbeta med dem i många, många månader. Det är viktigt att få valet rätt från början för att undvika problem på vägen.